Restauracje i kawiarnie stały się popularnym miejscem spędzania wolnego czasu dla ludzi w każdym wieku. Dostępność różnych kuchni w przystępnych cenach czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnymi dla szerokiej publiczności. Jeśli chcesz wypróbować nową restaurację, mamy dla Ciebie idealny przewodnik! Nieważne, co lubisz - kuchnię azjatycką, włoską, indyjską czy jeszcze inną - jest tak wiele restauracji, które serwują tego typu potrawy. Ale zanim zanurzysz się w tych pysznych daniach, ważne jest, aby wiedzieć, co menu ma w zanadrzu. Oto co musisz wiedzieć o menu restauracji i jak one działają:
Możesz zauważyć, że format i wygląd menu różni się między restauracjami. Jeśli nigdy nie byłeś w danym miejscu, zazwyczaj możesz znaleźć przykład menu na stronie internetowej restauracji. Pierwsze kilka stron menu będzie zazwyczaj zawierać dania z regularnego menu - są to główne posiłki, które oferuje restauracja. Następnie znajdziesz menu a la carte lub codzienne menu specjalne z mniejszymi daniami, które zmieniają się częściej. Na koniec znajdziesz menu z napojami i koktajlami. Restauracje z obsługą stołów często stawiają na stole koszyk z pieczywem lub miseczkę z orzeszkami ziemnymi, podczas gdy Ty przeglądasz menu. Jeśli chcesz więcej, będziesz musiał poprosić o to swojego pracownika.
Zanim przejdziemy do tego, jak czytać i rozumieć menu restauracji, dowiedzmy się, dlaczego menu są używane w pierwszej kolejności. Oto najczęstsze powody, dla których restauracje używają menu:
Załóżmy, że znalazłeś restaurację, która serwuje jedzenie, które uwielbiasz, a teraz stoisz przed zadaniem wyboru, co zamówić. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci dokonać właściwego wyboru: - Przeczytaj uważnie menu. Poświęć czas i przyjrzyj się każdemu daniu. - Wybierz dania, które wiesz, że lubisz - łatwiej jest dokonać wyboru, gdy masz już pojęcie, co lubisz. - Jeśli nie możesz się zdecydować między dwoma lub trzema daniami, spróbuj zastanowić się, dlaczego je lubisz. Czy chodzi o sos, z którym są podane? Składniki, z których są zrobione? Zastanów się, jak te elementy mogłyby współgrać na jednym talerzu - może to pomoże Ci zdecydować, co zamówić. - Jeśli jesteś w większej grupie i chcesz podzielić się daniami, upewnij się, że wszyscy są świadomi alergii lub nietolerancji, które mogą występować.
Większość restauracji oferuje standardowe menu z takimi daniami jak ryż lub makaron jako strona, sałatka i napój. Najpopularniejsze dania z makaronu to spaghetti, fettuccine i penne. Można również wybrać z listy standardowych dań ryżowych, takich jak paella i risotto. Standardowa sałatka składa się zazwyczaj z sałaty i warzyw lub owoców, a do wyboru jest wiele dressingów. Inne dania, których można się spodziewać w menu to zupy, kanapki i burgery. Zupy doskonale nadają się jako przystawki lub jako lekkie posiłki. Kanapka to zwyczajowy posiłek, który można zjeść o każdej porze dnia.